Sterilisatie bij de man, vasectomie
Welkom bij: Huisartsenpraktijk Hanje en Wouthuis

Montfoort

Huisartsenpraktijk Hanje-Wouthuis Hofplein 8 3417JN Montfoort

Vasectomie

Sterilisatie bij de man

Wat is een vasectomie?

Sterilisatie bij de man door middel van vasectomie houdt in dat men definitief onvruchtbaar wordt gemaakt.  Dit is dus een ingreep voor als u geen kinderen meer wilt. Sterilisatie bij de man is veel makkelijker dan bij de vrouw omdat het onder plaatselijke verdoving gebeurt en bij de vrouw gaat dit onder narcose.

Het is een ingreep waarbij dus onder plaatselijke verdoving, door een klein sneetje links en rechts bovenin de balzak, de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. Daarbij worden de zaadleiders doorgesneden, een stukje ertussenuit gehaald en afgebonden. Erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord. Er treedt een gewone lozing van zaadvloeistof op. Bij normaal sperma bestaat dit voor 90-95% uit vocht en voor 5-10% uit zaadcellen. Deze vloeistof bevat een tijdje na de ingreep echter geen zaadcellen meer. De zaadcellen, die in de testikels worden gemaakt,  worden door het lichaam opgenomen.

Voorbereiding

De dokter die de ingreep zal verrichten, wil u eerst tevoren zien en onderzoeken of de ingreep inderdaad op deze manier mogelijk is. Laat weten of u in het verleden al een operatie aan de ballen heeft gehad voor bijvoorbeeld niet ingedaalde ballen. Na dit consult wordt een afspraak gemaakt voor de feitelijke sterilisatie.

Voor de ingreep moet u het scrotum en de schaamstreek goed en ruim ontharen. U kunt dit doen door te scheren.

Neem de middag van de ingreep vrij. U hoeft niet nuchter te blijven.

Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee, die moet u na de ingreep zeker 24 uur dragen, het beste kan u een strakke onderbroek de hele week na de ingreep dragen. Zelf autorijden voor en na de ingreep wordt afgeraden.  Over het algemeen wordt u aangeraden 1-2 uur voor de ingreep een kalmerend tabletje te nemen (Diazepam 10 mg). Het recept krijgt u bij het vooronderzoek van uw huisarts. Waarschuw de arts als u bloedverdunnende middelen gebruikt, of wanneer u voor een ingreep penicilline (antibiotica) moet gebruiken. Laat ook weten of u allergisch voor jodium bent.

De behandeling

Na ontkleding van uw onderlichaam neemt u plaats op de behandeltafel. U wordt plaatselijk verdoofd, dat wil zeggen dat u ter plaatse van de ingreep geen gevoel meer hebt. Aangezien er af en toe aan de zaadleiders wordt getrokken tijdens de ingreep hebt u wel een zwaar, wat pijnlijk gevoel in het gebied van de lies / de balzak. Bij de ingreep worden rechts en links sneetjes in de balzak gemaakt waarlangs de zaadleiders tevoorschijn kunnen worden gehaald. Vervolgens wordt aan elke zijde een stukje van de zaadleider weggenomen. De eindjes worden afgebonden. De huid wordt met een hechting (die vanzelf oplost) gesloten. Als u  deze hechtingen vervelend vindt, kunt u deze ook na 1 week laten verwijderen door de assistente.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s en ook bij deze operatie is er een normale kans op complicaties. Een geringe blauwverkleuring van de balzak en basis van de penis is niet verontrustend, het is een uiting van een geringe bloeduitstorting. Een nabloeding of wondinfectie treedt zelden op. Er zijn ook enkele specifieke complicaties mogelijk.

Soms ontstaat na de ingreep aan het dichte uiteinde van de zaadleider een bobbeltje van een paar millimeter tot een centimeter dikte. Dit is een opeenhoping van zaadcellen. Het is onschuldig, er hoeft niets aan gedaan te worden. Als u koorts krijgt en/of pijn blijft houden moet u contact opnemen met de arts.

Een zeldzame keer mislukt de ingreep, bijvoorbeeld doordat spontaan herstel van de zaadleider optreedt of omdat er toevallig twee zaadleiders naar één testikel (zaadbal) lopen.

Omdat geopereerd wordt in de nabijheid van de bloedvaten naar de testikels (zaadballen) en deze beschadigd kunnen raken, kan de bloedvoorziening naar de testikel in het gedrang komen. De bal wordt dan kleiner (atrofisch). Ook al komt deze complicatie uitermate zelden voor, het is goed dit toch te vermelden.

Spermacontrole

U bent niet meteen onvruchtbaar na de ingreep, want in de zaadleiders en zaadblaasjes zitten nog spermacellen. U moet dus een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. U krijgt een formulier en een  potje mee voor spermacontrole ongeveer drie maanden na de ingreep of na 20-40 zaadlozingen.

Na een onthoudingsperiode van 3-5 dagen dient u een hoeveelheid ochtendsperma op te vangen en binnen 1 uur tussen 8 en 15 uur naar het lab Saltro Mississippidreef 83 te Utrecht af te geven (eerst een afspraak maken). Voorafgaande aan de zaadlozing dient u de penis schoon te maken zonder zeep en vervolgens droog te maken. U dient de zaadlozing rechtstreeks in een potje te doen, dus geen (zaaddodende) condoom gebruiken. In het laboratorium wordt onder de microscoop bekeken of er nog zaadcellen in het sperma zitten. Is dit niet zo, dan is de ingreep geslaagd.

Waar blijven de zaadcellen?

De productie van zaadcellen gaat gewoon door, maar kunnen niet langs de afsluiting in de zaadleider. Ze worden door het lichaam afgebroken en als bouwstoffen weer in het bloed opgenomen.

Hormonen.

Bij een sterilisatie worden de zaadleiders onderbroken, maar de hormoonproductie van de zaadballen gaat gewoon door. Deze hormonen zijn van invloed op uw seksuele activiteit en op de typische mannelijke kenmerken als baardgroei en lage stem. De geslachtshormonen worden direct aan het bloed afgegeven, ze gaan niet via de zaadleiders. De sterilisatie heeft dan ook geen invloed op uw potentie, erectie en zaadlozing. Uw zin in seks vermindert ook niet. Ook uw baardgroei en stem blijven hetzelfde. U wordt door de ingreep niet magerder  of dikker. Bij het wegnemen van de zaadcellen (castratie) worden er geen geslachtshormonen meer gemaakt en treden er wel allerlei veranderingen op.

Spijt.

Het komt niet vaak voor dat een man spijt krijgt van de sterilisatie. De meeste mensen zijn zich er terdege van bewust dat de ingreep definitief is. Spijt komt vooral voor bij mannen die een besluit hebben genomen om zich te laten steriliseren in een periode van huwelijks-of relatieproblemen of direct na de geboorte van een kind of een abortus. Het is niet aan te raden de beslissing te nemen in zo’n emotionele periode. Het  kan ook gebeuren dat iemand spijt krijgt door een verandering van omstandigheden (zoals een nieuwe relatie of dood van een kind). Een hersteloperatie is niet eenvoudig . Als het al lukt om de zaadleiders weer open te krijgen ( kans 50 %) blijven sommige mannen toch nog onvruchtbaar. U moet er dus van uitgaan dat met de sterilisatie het ook definitief is. Als u twijfelt, doe het dan niet.

Kosten

Soms wordt een sterilisatie vergoed door uw verzekering. Vraag dit even na bij uw zorgverzekeraar. Voor het tarief van de sterilisatie maken we gebruik van de tarieven van Zilveren kruis. Momenteel is dat 445,27 Euro.  We zullen de rekening naar u sturen en u kunt deze, na betaling aan ons, naar uw zorgverzekeraar opsturen. Daarnaast krijgt u waarschijnlijk een rekening voor het onderzoek van de zaadstrengen (ongeveer 80 euro) en later het spermaonderzoek (44,11 euro bij Saltro). Dit wordt ook meestal vergoed door de verzekering, maar komt wel ten laste van uw eigen risico.